450 g elma
1+ 1/4 su bardağı (300 ml) elma şarabı
1 yemek kaşığı (15 ml) bal
1 tatlı kaşığı (5 g) vanilya
2 su bardağı (200 g) taze ya da donmuş böğürtlen
1 – Elmaların kabuğunu soyup, çekirdek yerlerini çıkarıp küçük parçalar halinde doğrayın ve elma şarabının yarısıyla birlikte bir tencereye koyun. Karışımı kaynatıp, sonra kısık ateşte kapağını kapatıp elmalar yumuşayana kadar ağır ağır pişirin.
2 – Elmaları bir mutfak robotuna koyup, yumuşak püre kıvamına gelene kadar çekin. Balı ve vanilyayı da ilave edin. Böğürtlenlerin yarısını elma püresinin yarısına ilave edip, yumuşayana kadar tekrar robotta çekin. Bir süzgeçten geçirin.
3 – Kalan elma şarabını kaynayana kadar ısıtıp, kaynayınca üzerine jelatini serpin ve jelatin tamamen çözülene kadar karıştırın. Jelatin karışımının yarısını elma püresine, diğer yarısını da böğürtlen püresine ilave edin.
4 – Her iki püreyi de soğumaya bırakın. Yumurta aklarını yumuşayana kadar çırpıp, hızlıca elma püresine ilave edin. E pürenin yarısını başka bir kaseye koyun. Kalan böğürtlenlerin yarısını elma karışımına ilave edip, bu karışımı dikdörtgen bir kek kalıbına dokun.
5 – Böğürtlen püresini üstüne döküp, düzeltin. Son olarak, sade elma püresinden bir tabaka koyup üzerini düzeltin. Eğer gerek olursa, tabakaları koymadan önce biraz dondurabilirsiniz.
6 – İyice donana kadar buzlukta bekletin. Servise hazır olduğunda, buzluktan çıkarıp oda sıcaklığında 20 dakika yumuşamaya bırakabilirsiniz. Taze elma dilimleri ve böğürtlenlerle süsleyip, dilimler halinde servis yapın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder