10 Ağustos 2011 Çarşamba

Aroma ve İlave Edilen Çeşni Maddelerine Göre dondurmalar megep

Sade dondurma
Bileşiminde sadece şeker, süt ile zorunlu yardımcı maddeleri bulundurmaktadır.
Yağ oranları dikkate alınarak, miks reçeteleri sade olarak hazırlanmaktadır.
Türk Gıda Kodeksi, Dondurma Tebliği’ne göre sade dondurma; Süt ve vanilya aromaları hariç olmak üzere, aroma maddeleri ve çeşni maddeleri ihtiva etmeyen dondurma karışımından elde edilen dondurma çeşididir.

Çikolatalı dondurma
Tüketimi yaygın olan ve sevilerek tüketilen bir dondurma çeşididir. Sade dondurmalardan farkı
mikse % 3 oranında kakao katılması ve şeker oranının % 1 kadar daha fazla olmasıdır.
Ayrıca içerisine çikolata parçacıkları katılarak da zenginleştirilebilmektedir.

Meyveli dondurma
Meyveli dondurma çeşitleri arasında kayısı, çilek, muz, ahududu, şeftali, limon, vişne, incir, üzüm vb. sayılabilir.
Meyveli dondurma üretiminde % 10–18 yağ içeren sade mikse % 10-15 oranında ya da meyvenin özelliğine göre daha fazla miktarlarda meyve parçaları, meyve şurubu veya meyve aromaları katılmaktadır.
Türk Gıda Kodeksi, Dondurma Tebliği’ne göre meyveli dondurma; dondurma karışımına meyve, meyve suyu, meyve konsantresi, meyve püresi, meyve ezmesi katılması ile üretilen dondurma çeşididir.

Aromalı dondurma
Genellikle sade mikse çeşitli ilaveler yapılarak aşağıda belirtilen farklı aromalardaki dondurma türleri elde edilmektedir (vanilya, kahve, nane vb). Aroma maddelerinin yanında aromayı görünüm yönünden destekleyen renk maddeleri de ilave edilebilmektedir.

Vanilyalı dondurma için 10 kg sade mikse 45-90 g vanilya aroması, 2 ml sarı boya maddesi ilave edilmektedir.

Kahveli dondurma için 10 kg sade mikse 250 g kahve ekstraktı, bazen de 40-60 g kadar yanmış kahve eklenmektedir.

Naneli dondurma için 10 kg sade mikse 30-60 g nane ekstraktı
katılmaktadır.

Kuruyemişli dondurma Sade dondurma miksine özelliğine göre % 3-6 oranında kavrulup öğütülmüş fındık, fıstık, ceviz, badem katılarak elde edilen dondurmalardır.

Bitkisel yağlı dondurma (mellorine)
Süt yağı yerine bitkisel yağlar kullanılarak yapılan dondurma çeşitleridir.

Sütsüz dondurma (water ıce ya da ice)
Tamamen su, şeker ve meyve konsantratı kullanılarak hazırlanan dondurmalardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder