10 Ağustos 2011 Çarşamba

SORBE NEDİR

sorbeler
Sorbe yumurta ve süt olmadan, sadece meyve suyu ve meyve püresiyle yapılan soğuk tatlıların adıdır…
Dondurmadan çok daha hafif ve bence kesinlikle çok daha lezzetlidir.
İyi yapan yeri bulmak zordur ama bulunca kapısından ayrılmamak gerekir.

SORBE
İlk kez Çinlilerin keşfettiği sorbe, sıcak yaz günlerinin ideal serinletici lezzetidir. Ana malzemesini meyva ve meyva suyunun oluşturduğu sorbeler hafif bir yaz tatlısı olarak küçük büyük herkes tarafından sevilerek tüketilir.

Sıcak yaz günlerine özgü bir lezzet olan sorbe, ilk anda dondurma gibi algılansa da, onu dondurmadan ayıran birçok özelliğe sahiptir.
Sorbenin yapısında dondurmada olduğu gibi süt ürünleri ve yumurta bulunmaz.
Ana malzemesini meyva suyu veya meyva püresi oluşturur.
Bu ana malzemeye şeker ve suyla hazırlanan bir şurup eklenir.
Lezzetinde çeşitlilik yaratmak için, şurup yerine şampanya, likör veya meyva çayı da kullanılabilir.
Bu nedenle sorbeler dondurmaya oranla daha gevşek bir yapıda olup, buzlu kristalize bir dokudadır.
Sorbe hazırlanıp buzlukta donmaya bırakıldıktan sonra hafifçe çırpılabilir.

Sorbenin tarihçesi

Sorbelerin tarihi araştırıldığında, ilk kez meyva, bal ve kardan yapıldığı ve yemek sonrası tatlı yerine yendiği görülür, geçmişi de dondurmadan daha eskilere dayanır.
Sorbeyi ilk kez Çinliler hazırlamış, Perslere ve Araplara öğretmişlerdir.
Araplarla yoğun ilişki içinde olan İtalyanlar aracılığıyla da tüm Avrupa ya yayılmıştır.
Sorbe sözcüğünün kökeni, tatlı içki anlamına gelen Türkçe “şerbet”, Arapça “şarap”tan gelir.

Günümüzde yemek üstüne veya yemekler arasında alınan serinletici, klasik bir tattır.
Bunun yanı sıra içine alkol katıldığında davetlerin şık bir ikramı haline gelir.

Sunumu

Sorbeler genellikle kup olarak veya yüksek ayaklı kadehler içinde, bazen üzerine, sorbenin yapımında kullanılan meyvanın aromasıyla uyumlu bir likör gezdirilerek servis edilir.
Servis sırasında dikkat edilecek en önemli nokta, kullanılan servis kabının da soğutulmuş olmasıdır.
Dondurulmaya bırakılmadan önce sorbe kabının dibine üzüm, fıstık veya fındık gibi kuru yemişler de konabilir.

SORBE ÇEŞİTLERİ
BÖĞÜRTLEN
AMASYA ELMASI
EŞME AYVASI
SANTA MARİA ARMUT
MANGO
MANDALİNA
HATAY NARI
ANTALYA PORTAKALI
ANJELİKA ERİĞİ
KARPUZ
ANANAS
ÜZÜM
KIZILCIK
KİRAZ
KİVİ
KIRKAĞAÇ KAVUNU
BURSA ŞEFTALİSİ
DİKİLİ ÇİLEĞİ
ANAMUR MUZU
MERSİN LİMONU
KÜTAHYA VİŞNESİ
AKÇAY KARADUTU
AYDIN İNCİRİ
MALATYA KAYSISI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder