10 Ağustos 2011 Çarşamba

yumurtalı nişastalı ev dondurmaları


Fıstıklı Dondurma

FISTIKLI DONDURMA (Roma usülü, nişantalı!)

Bu tarifi malzemeleri değiştirerek her çeşide uygulayabilirsiniz. Bu yüzden ayrıntılı bir anlatım olacak, gözünüz korkmasın. Size tüm çeşitlerde kendi dondurmanızı yapabilmeniz için evvela bir reçete vereceğim.

Reçetemiz:

  • 3 su bardağı sıvı (toplam 750 ml | süt ve krema; süt, krema ve meyve püresi; meyve püresi ve krema | ölçüleri zevkinize göre ayarlayarak 3 bardak sıvı kullanın)
  • 1 su bardağı şeker (çok tatlı bulduğumuzdan biz bir parmak eksik şeker kullanıyoruz)
  • 2 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 1 paket vanilin

kuruyemiş eklemek isterseniz:

  • 1 ya da yarım su bardağı (zevke göre) çekilmiş kuruyemiş
  • 1 yemek kaşığı bal

kakaolu / krokanlı yapacaksanız:

  • 1 ya da yarım su bardağı (zevke göre) kakao veya krokan

Bu reçeteyle oynayarak, yumurtasız roma dondurması için kendi çeşitlerinizi oluşturabilirsiniz. Şimdi fıstıklı dondurma anlatımımıza geçelim.

Malzeme Listesi:

  • 2 su bardağı yağlı süt (500 ml)
  • 1 su bardağı süt kreması (250ml ; 1 ufak paket kremayı üzerine süt ekleyerek 250ml’ye tamamlayabilirsiniz)
  • 1 su bardağından 1 parmak eksik şeker
  • 2 yemek kaşığı mısır nişastası (dolu ama tepeleme değil)
  • 1 paket vanilin
  • 1 su bardağı ayıklanmış antep fıstığı (bol fıstıklı)
  • 1 yemek kaşığı bal

Tarif:

Mısır nişastasını, vanilini ve şekeri bir tencereye koyalım. Üzerine süt kremasını ve sütü azar azar ekleyerek homojen bir karışım elde edelim. Tüm malzemenin iyice karıştığından emin olduktan sonra ocağın altını yakalım ve kısık ateşte pişirmeye başlayalım. Bir yandan rondoda fıstıkları toz haline getirelim. Üzerine bir yemek kaşığı bal katıp rondoyu tekrar çalıştıralım. Fıstık ezmesi gibi birşey elde edeceksiniz. Bu ezmeyi tenceredeki karışıma ilave edip, kısık ateşte karıştırarak dondurmayı pişirelim. Dondurma kaynamaya başlayınca bir dakika daha bekleyip ocağın altını söndürelim. Karışım ılıklaşıncaya kadar ara ara karıştırarak soğutalım. Ilık karışımı önce buzdolabımızda bir süre soğutalım. Soğuduktan sonra hava geçirmeyen bir kaba boşaltalım, ağzını sıkıca kapatıp buzluğa kaldıralım. (Soğutucunuzun ayarının yüksek olduğundan emin olun.) Bu aşamadan sonra dondurmanız biraz katılaşmaya başlayınca buzluktan çıkarıp iyice karıştıralım. Bu işlemi yaklaşık iki saatte bir tekrar edelim. Dondurma iyice sertleşene dek bu işlemi sürdürelim. (4 ya da 5 karıştırma yeterli oluyor. Karıştırma işi cidden önemli çünkü buzlanmayı önleyip, kaymak gibi bir dondurma hazırlamamızı sağlıyor. Ama “ben buzlu da severim, uğraşamayacağım” derseniz o zaman hiç karıştırmadan da dondurabilirsiniz.) Dondurma makineniz varsa, makine talimatlarına göre dondurmanızı karıştırarak soğutun. Dondurmayı hazırladıktan en az 12 saat sonra servis edebilecek duruma geleceğimizi unutmayın. Servis yapmadan 5 dakika önce dondurmayı buzluktan çıkarırsak servisimiz daha kolay olacaktır. Dondurmanızı bir hafta içinde mutlaka tüketin. Afiyet olsun.

Not: Fıstıklı dondurmaya çikolatalı herşey çok yakışacaktır. Örneğin çikolata sosu, brownie (ıslak kek), çikolatalı kup, vs… Servis önerimizdir.

Sade Dondurma

SADE DONDURMA (Roma usulü, nişasta ve yumurta sarılı)

Yumurta sarılı dondurmaya ben en çok sade dondurmayı yakıştırıyorum. Bu dondurma diğer dondurmalara nispetle daha gevşek oluyor. Donma aşamasında karıştırma işi kolaylaşıyor böylece. Çocuklar için de daha besleyici bir dondurma çeşidi denilebilir. Lezzet olarak pasta kremalarının tadını anımsatıyor. Önceki dondurma tarifimizde olduğu gibi önce istenilen tüm çeşitler için reçetemizi yazıyorum.

Reçetemiz:

  • 4 su bardağı sıvı (toplam 1000ml | süt ve krema; süt, krema ve meyve püresi; meyve püresi ve krema | ölçüleri zevkinize göre ayarlayarak 4 bardak sıvı kullanın)
  • 1 su bardağı şeker
  • 2 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 paket vanilin

kuruyemiş eklemek isterseniz:

  • 1 ya da yarım su bardağı (zevke göre) çekilmiş kuruyemiş
  • 1 yemek kaşığı bal

kakaolu / krokanlı yapacaksanız:

  • 1 ya da yarım su bardağı (zevke göre) kakao veya krokan

Bu reçeteyle oynayarak istediğiniz çeşit yumurtalı dondurma tarifini oluşturabilirsiniz. İyi eğlenceler. Şimdi size sade dondurma tarifimizi vermek istiyorum.

Malzeme Listesi:

  • 3 su bardağı süt (750 ml)
  • 1 su bardağı süt kreması (250ml ; 1 ufak paket kremayı üzerine süt ekleyerek 250ml’ye tamamlayabilirsiniz)
  • 1 su bardağı şeker
  • 2 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 paket vanilin

Tarif:

Yumurta sarımızı tencereye alıp çırpalım. Üzerine vanilini, şekeri, süt kremasını ekleyip çırpmaya devam edelim. Mısır nişastasını kattıktan sonra sütü azar azar ekleyerek homojen bir karışım elde edelim ve ocağımızın altını yakıp, tencereyi ocağa oturtalım. Kısık ateşte, karıştırarak pişirelim. Kaynamaya başlayınca 1 dakika daha bekleyip ocağı söndürelim. Ara sıra karıştırarak oda sıcaklığına gelmesini sağlayalım. (Karıştırdığımız için, bu arada üzeri de kabuk tutmamış olacaktır.) Ilınan dondurmayı soğuyana dek buzdolabında bir süre daha bekletip, dondurucuya dayanıklı bir kaba aktaralım. (Dondurucumuzun ayarını maksimuma ayarlamayı unutmayalım.) Dondurmamızı 2 saatte bir çıkarıp karıştırarak iyice karıştıralım. Bu işlemi dondurma iyice sertleşene kadar tekrarlayalım. Dondurma makineniz varsa, talimatlarına uygun olarak karıştırarak soğutun. Dondurmayı tüketmeden önce 12 saat dondurucuda bekletmeyi unutmayalım. Servisten 5 dakika önce dondurucudan çıkaralım. Dondurmayı en fazla bir hafta içinde tüketelim. Afiyet olsun.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder