11 Ağustos 2011 Perşembe

Kar Şerbeti Denizlileri Serinletiyor

KAR KUYULARI DOLDURULUYOR
KAR KUYULARI DOLDURULUYOR
Yaz aylarının vazgeçilmez keyiflerinden kar şerbeti ( karlama ) , dondurma gibi yiyeceklerde kullanılan kar, havalar ısınınca çıkarılmak üzere depolanmaya başlandı.
21 Aralık 2010, 11:10
Bilindiği üzere İlçemizde yaz aylarında her köşe başında rastladığımız karlamacıların yaz sıcağında tedarik ettikleri karlar kış mevsiminde Yayla gölünde yer alan kar kuyularına gömülmekte.Adeta kar stoklarının yapıldığı kar kuyuları karların doldurulmasının ardından üzerleri eğrelti otu,çam püresi gibi çeşitli otlarla örtülerek yaz aylarında dahi erimeden durması sağlanmakta.Yaz gelince açılan kuyularda ki karlar çıkartılarak kimi zaman ağustos sıcağında kardan adam yapılarak bile karlama satıcılarının vitrinlerinde yer alır.Bu sene yağan karla birlikte kar stoğunun yeterli olduğunu belirten yetkililer Buldan'lıların bu yaz da kara doyacaklarını belirttiler

Kar Şerbeti Denizlileri Serinletiyor

Denizli'nin Buldan İlçesinde Yüzyıllardır Babadan Oğula Geçen 'Karcılık' Mesleği Buzdolabına Meydan Okuyarak Devam Ediyor. Buzdolabının Olmadığı Dönemlerde Kışın Gömülerek Yaz Aylarında Şekerle Karıştırılıp İçenleri Serinleten Karcılık Buldan'da Ali Rıza Karacaoğlu ve Oğulları Tarafından Hala Yaşatılmaya Çalışılıyor.

Denizli'nin Buldan ilçesinde yüzyıllardır babadan oğula geçen 'karcılık' mesleği buzdolabına meydan okuyarak devam ediyor. Buzdolabının olmadığı dönemlerde kışın gömülerek yaz aylarında şekerle karıştırılıp içenleri serinleten karcılık Buldan'da Ali Rıza Karacaoğlu ve oğulları tarafından hala yaşatılmaya çalışılıyor.

Birçok kişinin nostalji amaçlı içtiği kar şerbeti, dondurmanın gölgesinde kalmış görünse de son dönemlerde ilçe pazarlarında ve turistik bölgelerde rağbet görüyor. Karlar ilçenin Süleymanlı köyü sınırları içinde, bin 300 metre yükseklikteki Yayla Gölü yakınlarındaki ormanlık alanda, kış aylarında kuyulara toplanıyor. Meşe yaprağı ve cam dallarıyla hava almayacak şekilde 60-70 santimetre kalınlığında örtülerek erimesi engelleniyor. Yaz mevsimi geldiğinde açılan kuyulardaki karlar parça parça kesiliyor. Karlar pazarlara ulaştırılırken erimemesi içinde koyun yününden yapılmış keçelerle sarılıyor. Pazarlarda kar şerbeti halinde veya dondurmaya karıştırılarak satılıyor. Buna halk arasında 'karlama' deniyor.

Buldan ilçesinde yaşayan Ali Rıza Karacaoğlu(64) oğullarıyla beraber bu mesleği sürdürdüklerini kendilerinin karcılık mesleğinin neredeyse son temsilcileri olduğunu söylüyor. Karcılıkla uğraştıkları için Soyadı Kanunu çıkarken de 'Karacaoğlu' soyadını aldıklarına dikkat çeken iki kardeşten kardeşlerden

Ali Rıza Karacaoğlu, "Bu meslek bizim babalarımızın dedelerinden beri devam ediyor. Bu iş önceleri ticaret amaçlı değil de eş dost arasında mevlitlerde hayırlarda herkesin soğuk su içebilmesi için depolanırmış. Lokantalarda kahvehanelerde buzdolabı olmadığı için ticarete dönüşmüş. Bizimde soyadımızın Karacaoğlu olmasının sebebi de karcılıktan geliyor." diyor. Eskiden karcılığın ve kar şerbetine olan talebin daha fazla olduğunu vurgulayan Karacaoğlu, "Bizim gençliğimizde bu daha da kıymetli idi. Buzdolapları, üretilen birçok meşrubatlar yiyecekler çıkınca biraz daha rağbetten kalktı ama yine de bilen vatandaş tercih ediyor." ifadelerini kullandı.

Karacaoğlu'nun oğlu Mustafa ise eskiden karların katırlarla eşeklerle dağlardan getirilirken şimdi araçlarla pazara ulaştırıldığını belirterek, "Buldan, Buharkent ve Sarayköy pazarlarında kar şerbeti ve karlı dondurma sergimizi açıyoruz. Bu bir gelenek halinde dedemden babama geçmiş biz sürdürüyoruz. İlerleyen zamanlarda artık sürdürülürse bizim de evlatlarımız sürdürecek. Turistler rağbet gösteriyor. Pamukkale, Karahayıt'ta benim yerim var. Japonlar olsun Almanlar olsun dışarıdan gelen yerli turist olsun baya bir rağbet ediyor. Bilen tadan devamlı gelip yiyor." dedi.

Buldanlılar karlamayı dondurma ve kola gibi diğer serinletici ürünlerden daha sağlıklı buluyor. Karlar şerbet halinde satıldığı gibi dondurmaya da karıştırılarak da servis edilebiliyor. Kar şerbeti içmeye gelen müşterilerden Mehmet Maden, "Yaz sezonunda insanı serinletiyor. Sağlık yönü ile de çok güzel, çok severim dondurmadan daha çok severim." derken Veli Uluer de, "Herkese dondurma yemektense karlamayı tavsiye ederim, dondurmadan daha güzel." şeklinde konuşuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder