10 Ağustos 2011 Çarşamba

evde maraş dondurma



Maraş dondurmasının diğerlerinden farkı nedir? Maraş dondurması nasıl yapılır?

Maraş dondurmasının diğer dondurmalardan temel farkları;

  1. keçi sütünden yapılması,
  2. sahlep kullanılması (Anadolu’da yetişen bir tür orkidenin soğanından elde edilir),
  3. döverek soğutulmasıdır.

Keçi sütü lezzet ve yağlılık bakımından dondurmayı özel kılar. Sahlep kıvam verici olarak kullanılır ve bu sahlepin tadı da dondurmaya ayrı bir tat katar. Ayrıca sahleple hazırlanan dondurma daha sert ve macun kıvamında olur. Evde hazırlansa bile daha az buz tutar. Maraş dondurması döverek, çekerek, yoğurarak soğutulabildiğinden, kıvamı diğer tüm dondurmalara hiç benzemeyen özel bir dondurmadır.

Maraş Usulü Dondurmalar

Sade Dondurma Malzeme Listesi:

* 2 su bardağı süt (250 gramlık büyük bardak)
* 1 su bardağı süt kreması
* 1 yemek kaşığı sahlep (aktarlarda bulunabilir)
* 1 su bardağından 1 parmak eksik toz şeker
* 1 çay kaşığı vanilya (annemin isteği üzerine koyduk, olmasa da olur)

Çilekli Dondurma Malzeme Listesi:

* 2 su bardağı süt
* 1 su bardağı çilek püresi (biz çileği blenderda püre yaptık)
* 1 yemek kaşığı sahlep (aktarlarda bulunabilir)
* 1 su bardağından 1 parmak eksik toz şeker

Dondurma Tarifi:

Yapmak istediğiniz dondurmanın malzemelerini bir tencereye alın ve çırpma teliyle karıştırın. Tencereyi kısık ateşteki ocağa oturtun ve karışım kaynayana kadar karıştırarak pişirin. Yoğun ama akışkan bir karışım elde edeceksiniz. Dondurma yeterince soğuduğunda dondurucuya koyacağınız kaba boşaltıp, buzlukta soğutmaya başlayın. Arada bir dondurmayı çıkarıp karıştırın ve tekrar dondurucuya kaldırın. Dondurma dışından içine doğru donmaya başlayacaktır, karıştırmak dondurmanızın çıtır çıtır buz olmasını önleyeceği gibi, dışının sert içinin yumuşak olmasını engeller. Dondurma karıştırılamayacak kadar sertleştiğinde karıştırmayı bırakın. Dondurmanızı piştikten 12 saat sonra servis yapabilirsiniz.

Bu dondurma süt yerine tamamen meyve püresi kullanılarak da yapılabilir. Tamamen hayal gücünüze kalmış. Yaz aylarında bir çok çeşit denenebilir. Karpuzlu, kavunlu, damla sakızlı, şeftalili, çikolatalı, bademli, karamelli,… Aklınıza her ne geliyorsa ölçülere sadık kalarak değiştirip kullanın. Afiyet olsun.

Devamı: http://www.mutfakpenceresi.com/2009/05/evde-dondurma/#ixzz1Udguab1x
Under Creative Commons License: Attribution

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder