11 Ağustos 2011 Perşembe

Havalar Sıcak Granita Yapalım

Havalar Sıcak Granita Yapalım



Granitanızı nasıl seversiniz? Şampanyalı, portakallı-fesleğenli, limonlu, karadutlu?..

Granita; şeker, su ve meyve suyu karışımından yapılan, kısmen buzlu görünümüyle sorbeden ayrılan hafif bir tatlıdır. Özel bir çaba, donanım gerekmeden kolayca hazırlanır, buzlu yapısıyla yaz sıcağına serinlik katar. Çikolatalı kek yapmak için havanın çok sıcak olduğunu düşünüyorsanız, kek tabağınızı daha serin bir amaçla kullanmalısınız.

Sicilya’da genellikle brioş (brioche) ile tüketilen granitanın kristalize olmuş görüntüsü yöreden yöreye değişiklik gösterir. Adanın batı kıyılarında ve Palermo’da kıtır kıtır olan tatlı, doğu bölgelerinde sorbe gibi yumuşak yapılıdır.

Bu tamamen dondurma tekniğiyle alakalıdır; yumuşak versiyonlar dondurma makinesi, kristalize olanlarsa dondurma işlemi esnasında sürekli olarak karıştırılıp ezilme yöntemiyle hazırlanır. Sicilya’nın geleneksel granita aromaları limon, portakal, yasemin, kahve, badem, nane ve sezonuna göre çilek ile karaduttur. Çikolatalı granita yalnızca Katanya bölgesine özeldir. Yaz kahvaltılarının vazgeçilmezi niteliğindeki granitayla tüketilen brioşlar Sicilya’da, bilinen Fransız halinden daha yayvan ve geniştir. Bir tatlıdan öte, kaşık ve pipetle servis edilen, eriyerek yumuşamış görünümlü bir içecektir. Bir nevi şerbet diye de adlandırılabilir.

Binlerce yıl önce İtalya’daki Arap kolonilerinin Etna eteklerindeki karları kullanarak yarattıkları granitaya, “sharbat” denmesi bu dönemlerden kaldı. Günümüzde bile Sicilya’da ekim ayı şerbet festivalleri devam ediyor.

Malzemeleri dolayısıyla yağ ve kalori açısından dondurmadan çok daha hafif olan granitalar meyve suyu, şarap ve kahve gibi likitlerle hazırlanır. Donmaya bırakıldığında belirli aralıklarla karıştırılarak buz kristalleri haline getirilir. Buzlu yapısı granitayı dondurma ve sorbeden ayıran en büyük özelliktir.

Granitanın en iyi yanı, hazırlanışının kolay olmasıdır. Herhangi cam bir kapta karıştırılan malzemeler donmaya bırakılır, yarım saatte bir çatal yardımıyla kazınarak karıştırılır. Bu işlem 4-5 kere tekrarlanır, hepsi bu. Bir diğer metod ise karışımı buz kalıbında dondurmak, sonra da blendırdan geçirmektir. Bu buzdan mısır gevreği görüntüsü yaz sıcağının tartışmasız en serinletici içecek-tatlısıdır.

Granita, her ne kadar bir tatlı olarak bilinse de aslında baharatlı ve tuzlu çeşitleri de hazırlanabiliyor. Örneğin yosun ile sirke, wasabi ya da ponzu (soya sosu ve limondan yapılan Japon sosu) karışımından hazırlanacak bir granitayı çiğ istiridye ya da midye yanında servis edebilirsiniz. Salatalık, soğan, sarımsak ve dereotu püresi granita şeklinde dondurularak gazpaçoya ilave edilebilir. Yeşil çay ve salatalık granita ise füme edilmiş balığa çok yakışacaktır.
Şarap, şampanya ve likör granitanın iyi birer tamamlayıcısıdır. Martini bardağında servis edilen karpuzlu ve likörlü granita veya şarap bardağında kristalize dondurulmuş sangriya, misafirlerinize hoş bir aperatif olarak sunulabilir.

Granita Yapalım


Şampanya granita

(6 kişilik)

  • 250 gr şeker
  • 1 yemek kaşığı taze sıkılmış limon
  • 500 ml şampanya
  • 150 gr yaban mersini (robottan geçirilmiş)

1. 350 ml su ve 125 gr şekeri kaynayıp eriyene kadar karıştırın. Ateşten alın, limon suyunu ekleyin. Soğuması için içinde buzlu su olan bir kabın içine yerleştirin. Derin olmayan bir kaba dökerek buzluğa yerleştirin, sertleşene kadar bekletin.
2. Şampanyayı dökün. Yarım saatte bir çatal yardımıyla karıştırın. Dört saat sonra buzluktan alın.
3. Yaban mersini karışımı için: Yaban mersini ve şekeri kıvamlaşıncaya kadar kaynatın. Eğer fazla koyulaşırsa iki yemek kaşığı kadar su ekleyebilirsiniz. Ateşten alın, soğuyana kadar bekletin.
4. Granitanızı servis tabaklarına pay edin. Üzerlerine yaban mersini şurubundan ekleyin.
Ama tabii bildiğimiz gibi asıl granita meyve suyu ile yapılandır. Meyveli granitaya en popüler örnekler, taze sıkılmış portakal suyu-taze fesleğenli ile tatlı erik-zencefilli olandır. Sorbe gibi iki tabak arası geçişi olarak da kullanılabilirler.

Portakal-fesleğen granita

  • 125 gr toz şeker
  • 6-7 sap taze fesleğen
  • 12 portakal
  • 1 adet vanilya çubuğu özü
  • 1/4 çay kaşığı tuz

1. Şeker ve 240 ml suyu küçük bir tencerede kısık ateşte şeker eriyene kadar karıştırın. Ateşten alın, fesleğenleri içine koyun, 15 dakika bekletin.
2. Başka bir kapta portakal suyu, vanilya ve tuzu karıştırın. Fesleğenli karışımı ekleyin, fesleğenleri ayıklayın.
3. 1-2 saat kadar buzlukta bekletin. Çıkartın, bir çatal yardımıyla köşelerden ortaya doğru kazıyarak karıştırın. Buzluğa geri koyun, her yarım saatte bir bu işlemi tekrarlayın. Kristalize buz kıvamına gelince, yaklaşık 4-5 saat sonra yenmeye hazırdır. Servis ederken fesleğen yapraklarıyla süsleyin.

Margarita granita

  • 250 gr toz şeker
  • 1 çorba kaşığı lime kabuğu rendesi
  • 3 lime suyu (6 çorba kaşığı)
  • 3 çorba kaşığı tekila
  • 2 çorba kaşığı taze sıkılmış portakal suyu
  • Tuz
  • Lime dilimleri; servis için

1. Küçük bir tencerede 450 ml suyu şeker ile 1 dk şeker eriyene kadar karıştırın.
2. Lime kabukları, suyu, tekila ve portakal suyunu karıştırın. 1/4 çay kaşığı tuz ilave edin.
3. Kısa kenarlı cam bir kaba koyup üstünü streç folyo ile kapatıp en az 6 saat olmak üzere soğumaya bırakın.
4. Çatal ile karıştırıp kristalize edin, tekrar üstünü kapatıp 1 saat daha soğutup lime dilimleri ile servis yapın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder