10 Ağustos 2011 Çarşamba

granitalar

Yaz sıcağına serin çözüm GRANITA = su dondurması?

Sicilya’nın en önemli lezzetlerinden biri olan granita, suyun dondurulup buz haline getirilmesiyle hazırlanıyor. Yapılışı açısından sorbe ve karsambaçla benzerlik gösteren granita özellikle karadut, karpuz, şeftali, çilek, vişne ve kayısı gibi leziz yaz meyveleriyle hazırlanınca tadına doyum olmuyor
Sıcaklık ve nem, termometrenin derecesini her gün biraz daha yükseltirken, serinletecek bir şeyler bulmak gerek. İstanbul’dan aldığım haberlere göre sıcak gerçek anlamda bayıltıcıymış. Alaçatı’da da sıcaklık son safhada, fakat en azından akşamları hoş bir esinti, ferahlatan bir hava var. Böyle sıcak havalarda soğuk tatlılar (ki bunların başında dondurma gelir) pek bir hoş olsa da benim tercihim nispeten daha az şekerli ve meyveli lezzetlerden yana. İşte bugün size bahsedeceğim granita tam anlamıyla böyle bir lezzet. Az şekerli, buz gibi, ferahlatan bir tat...
Çinliler’in uzun zaman önce yiyecekleri dondurup sonra da kırarak tüketmesi aslında tüm dondurma ürünlerinin çıkış noktasını oluşturuyor. M.S. 600’lü yıllarda Çin’den kıtalar arasına hızla yayılan buzlu yiyecekler şaraplarla tatlandırılıp, işin içine bal ve meyveler de girince bugünün sorbe, granita ve dondurmalarının teker teker ortaya çıktığını görüyoruz.
YAPIMI ÇOK BASİT
Kökleri 17’nci yüzyıla dayanan granita’nın İspanyol mu, İtalyan mı yazılı kaynaklarda çok net olmasa da, bugün Sicilya’nın en önemli lezzetlerinden biri. Yapımı ise oldukça basit... Granita suyun dondurularak buz granürleri haline getirilmesiyle hazırlanıyor. Aslında bu yöntem sorbe ve karsambaç yapımıyla oldukça benzerlik taşıyor. Birinde aromatik malzemeler buz halindeyken, diğerinde ise malzemeler suya karıştırılıp birlikte dondurularak hazırlanıyor.
SORBEYE BENZİYOR
Karsambaç yapımında kullanılan aromatik malzeme kırılmış, ufalanmış buzlara karıştırılıyor. Osmanlı döneminden miras kalan, tanıdık bir lezzet karsambaç. Hatta o dönem karsambaç kış aylarından yaz için derin kuyulara saklanan karlara eklenen ezilmiş meyve, süt ve sahleplerle hazırlanmaktaydı.
Sorbe ise mantık olarak granita’ya daha yakın. Sadece son aşamada sorbenin buz granülleri daha ince, daha pürüzsüz oluyor ve su oranı granita’ya göre daha fazla. Granitanın ise su oranı meyve püresi veya meyve suyu oranına göre çok az, granülleri daha yoğun.
ORİJİNALİ KAHVEYLE YAPILIR
Granita’nın orijinali kahveyle yapılıyor. Ancak yapımının kolaylığı ve tatlılara uyumu nedeniyle meyveli çeşitlerine de sıkça rastlayabilirsiniz. Şimdilerde su oranı yüksek meyve bulunmak kolay olduğundan bu örnekleri arttırabilirsiniz. Özellikle karadut, karpuz, şeftali, çilek, vişne ve kayısıyla hazırlayacağınız granitaların lezzeti doyumsuz olacaktır. Bunun için kullanmak istediğiniz meyveyi bolca yıkayıp biraz şekerle blender’dan geçirin ve bu malzemeyi dörtte biri kadar suyun içinde karıştırın. Arzu ederseniz içine limon kabuğu, limon suyu, yeşil limon, satsuma (bir tür mandalina) veya portakal kabuğu ekleyerek lezzeti arttırın.
Şimdi gelelim yapımına... Hazırlanan meyve püreli suyu derin bir kaba koyup derin dondurucuya kaldırıyoruz. Yarım saatte bir çatalla ezip buzu granüllü hale getirterek donmasını sağlıyoruz. Yapımındaki tek püf noktası bu buz granüllerinin kar kıvamında olması. Granita, bu buzlu dokusuyla sıcak günlerde ilaç gibi gelecek bir serinletici lezzet... Hepinize afiyet olsun!



dondurma.sorbe.granita
Sıcak havaların üç güzeli. Bu üç lezzeti evde de yaratmak hiç zor değil. Dondurma : süt, krema, şeker, yumurta sarısı ve vanilyadan oluşan malzemenin dondurma makinasında karıştırılmasıyla elde ediliyor. Bu temel karışıma meyve, yemiş ya da çikolata ekleyip, çeşitleri çoğaltmakta mümkün. Bu durumda anlaşılıyor ki, dondurma yapmak için gereken tek şey bir dondurma makinası... Sorbe elde etmek için ise, şerbet ve meyve püresinden oluşan malzeme dondurma makinasında karıştırılıyor. Burada yine karşımıza dondurma makinası çıkıyor ama olsa da oluyor, olmasa da oluyor. Eğer makina yoksa: metal bir karıştırma kabına koyduğunuz şerbetli püreyi, ara ara mikserle çırpıp, tekrar difrize koyup kıvamlı ve yumuşak bir sorbe elde etmek mümkün. Granita ise diğerleri içinde en basit yöntemle yapılabileni. Meyve püresi ve şuruptan oluşan karışımı bir saklama kabının içinde difrize koymak ve ara sıra çatallla karıştırmak onun için yeterli. Çünkü granitada olması gereken kıvam: buzlu ve kıtır kıtır olması. Benim de çok sevdiğim böğürtlenli granitayı veya olgun şeftalilerden yapılan şeftalili granitayı denemenin hem mevsimi hem tam zamanı.
Böğürtlenli Granita
Malzemeler : 4 kişi için
270 gr. böğürtlen
80 gr. toz şeker
160 ml. su
1 tatlı kaşığı limon suyu
Tarif :
Küçük bir sos tenceresinin içine toz şekeri ve suyu koyun. Toz şeker tamamen eriyip, sos hafifçe fıkırdamaya başladığında ocağın altını kapatın. Limonu ekleyin. Bir kaşık yardımıyla sosu 1-2 dakika karıştırın ve iyice soğuyana kadar bekletin.
Böğürtlenleri, el blenderiyle püre haline getirin. Soğuyan şerbetle bu püreyi karıştırın ve tel süzgeçten geçirin. Plastik veya çelik bir saklama kabına koyun ve kaşığın sırtıyla üzerini düzleştirin. Kapağını kapatın.
Saklama kabını difrize yerleştirin ve 2 saat kadar bekletin. Bu sürenin sonunda difrizden çıkardığınız granitayı bir çatal yardımıyla kenarlardan içeri doğru harmanlayın. Çok fazla karıştırmamaya dikkat edin. Aksi taktirde granitanız sorbe olur. Kabı tekrar difrize koyun.
Bir kaç saat (3-4 saat) daha difrizde bekletin. Ara sıra çatalla karıştırmaya devam edin. Ve nihayet servis sırası geldiğinde şık bardaklara paylaştırın.
Şeftalili Granita
Malzemeler : 6 kişi için
1 cup = 250 ml.'lik su bardağı
2 su bardağı şeftali püresi (4 adet olgun şeftalinin kabuklarını soyun. Bir blender yardımıyla püre haline getirin.)
3/4 su bardağı toz şeker
1 su bardağı su
2 tatlı kaşığı limon suyu
Tarif :
Küçük bir sos tenceresinin içine toz şekeri ve suyu koyun. Toz şeker tamamen eriyip, sos hafifçe fıkırdamaya başladığında ocağın altını kapatın. Bir kaşık yardımıyla sosu 1-2 dakika karıştırın ve iyice soğuyana kadar bekletin.
Şeftali püresine kararmaması için limon suyunu ekleyin. Soğuyan şerbetle karıştırın. Plastik veya çelik bir saklama kabına koyun ve kaşığın sırtıyla üzerini düzleştirin. Kapağını kapatın.
Saklama kabını difrize yerleştirin ve 2 saat kadar bekletin. Bu sürenin sonunda difrizden çıkardığınız granitayı bir çatal yardımıyla kenarlardan içeri doğru harmanlayın. Çok fazla karıştırmamaya dikkat edin. Kabı tekrar difrize koyun.
Bir kaç saat (3-4 saat) daha difrizde bekletin. Ara sıra çatalla karıştırmaya devam edin. Ve nihayet servis sırası geldiğinde şık bardaklara paylaştırın.


Şeftalili Granita Tarifi
Malzemeler
1 adet şeftali
1 yemek kaşığı şeker
2 yemek kaşığı su
Hazırlanışı
Şeftalinin kabukları soyulup çekirdeği çıkartılır.Şeker ve su ile beraber şeftali robottan geçirilir.Oluşan püre bir kap içinde derin dondurucuda dondurulur.Yemek istediğiniz zaman dondurucudan çıkartıp blendır’dan ya da robottan geçirip servis yapabilirsiniz.


ÇİLEKLİ VE NANELİ GRANİTA

Malzemeler:
1 su bardağı tozşeker
350 gram su
3 adet taze nane yaprağı
600 gram taze çilek
1 çorba kaşığı limon suyu

Yapılışı:
Şurup için bir tencerede tozşeker, su, limon suyu ve nane yaprağını 10 dakika kısık ateşte pişirin. Şurubu ocaktan alıp soğumaya bırakın. Taze çilekleri temizleyip blenderde ezdikten sonra metal bir kaba aktarın. Üzerine şurubu ilave edip karıştırın. Buzlukta kenarları donmaya başlayınca her 20 dakikada bir çatal yardımı ile buzları kazıyın. Tam donduğunda granitanız servise hazırdır. Taze nane yaprakları ve meyvelerle süsleyip hemen servis yapın


Granita malzemeleri
2 su bardağı su
115 gr toz şeker
1 su bardağı ekstra su
2 tatlı kaşığı granül kahve
Granita hazırlanışı
Granita: Kolayca uygulanabilen tatlı tarifleri arasında üst sıralarda. Toz şeker ile suyu tencereye alıp şeker eriyinceye kadar sürekli karıştırarak pişirin. Ocaktan alıp soğumaya bırakın. 1 su bardağı su ve kahveyi başka bir kapta ocakta ısıtıp soğumaya bırakın. Soğuyan şekerli şurubu ve kahveyi karıştırın. Kenarları yüksek olan kare bir kaba aktarıp donuncaya kadar buzlukta bekletin. Kalıbı buzluktan çıkartıp çok sıcak suyun içinde birkaç saniye bekletin. Çatal yardımı ile kalıbın içinden küçük parçalar elde edin. Servis yapacağınız bardak ya da kadehe aktarıp kahve çekirdekleri ile süsleyerek servis yapın. Granita artık hazır, afiyet olsun.

Yoğurt Granita

Sicilya'dan tatlı bir ferahlık
Ağustos 2009Malzemeler (6 kişilik)Yaklaşık 1 kilogram donmuş çilek, çözülmüş ve suyuyla birlikte2 fincan meyveli yoğurt (tercihen çilekli)Hazırlanışı:Büyük bir kasede çilekleri ezip yoğurtla karıştırın. Karışımı geniş bir tavaya yayın ve üstünü kapamadan 1 saatliğine derin dondurucunuzda bekletin. Karışımı dolaptan çıkardığınızda oluşmuş buzlu parçaları da ufalayarak karıştırın. Yeniden dondurucuya koyun ve tamamen donana kadar her yarım saatte bir karıştırın. (yaklaşık 2 saat) Taze çilek veya böğürtlenle süsleyerek servis edin.Not: Eğer taze naneniz varsa ince kıyılmış nane yapraklarını (yaklaşık 1 avuç) dondurma işlemine başlamadan önce karışıma eklemeli ve karıştırmalısınız.

* 1 kg dilimlenmiş karpuz* 2 bardak şeker* yarım limonun suyu* 1/2 çay kaşığı tarçın karpuzun çekirdeklerini ve kabuğunu çıkarın, mutfak robotunda veya bir çatalla püre haline getirin. 2/3 bardak suyu şekerle birlikte kaynatın. bir süre dinlendirdikten sonra limon suyu ve tarçını ekleyip soğumaya bırakın. şurup soğuduktan sonra karpuz püresi ile karıştırın. karışımı metal bir kalıba dökerek buzluğa yerleştirin. karışımı yarım saatte bir olmak üzere ara ara karıştırarak, buzlukta 3 saat bekletin. servis etmeden önce çatalla ezip kar görüntüsü vererek servis edin. limon dilimleri ile süsleyebilirsiniz.


Kızılcık granita ve vanilyalı dondurma


Kekremsi ve ekşi tadıyla çok az tüketilen kızılcığın faydalarını öğrendikçe ben de onunla hazırlayabileceğim herşeyi deniyorum. Kızılcık şurubu tarifimde birazcık bahsettiğim faydalarına burada hiç girmeyeceğim. Bir tek şey hariç. Hani ateş düşürücü etkisi vardı ya, işte o sebeble menopoz dönemindeki ateş basmalarına da çok iyi gelirmiş. Bütün bunlara içindeki sahip olduğu yüksek oranda ki melatonin hormonu sebep oluyor. Bu da şu demek oluyor, hem tatlı yiyeceğiz, hem de şifa bulacağız. O zaman bu nefis granitaları da da yerken vicdan azabı çekmeyeceğiz demektir. Vallahi bunu ben demiyorum uzmanlar diyor. Hem ramazan akşamları için de, kolay olduğu kadar gayet hafif bir tatlı. Unutmayın Eylül ve Ekim ayları bol bol tüketmek için kızılcığın en bol ve lezzetli olduğu zamanlar...
Malzemeler:
500 gram kızılcık,
5 bardak su,
2 su bardağı toz şeker,
Vanilyalı dondurma.
Hazırlanışı:
Yıkanmış kızılcıkları ve suyu bir tencereye koyun, kaynatın.
Kızılcıklar iyice yumuşayınca içine toz şekeri ilave edin, karıştırın, altını kapatın, soğumaya bırakın.
Hazırlanan kızılcık suyu ılıdıktan sonra, tel süzgeçten geçirerek bir cam kaseye aktarın. Pişmiş kızılcıkları da tahta kaşık yardımıyla süzgeçten geçirin, suyu ile karıştırın.
Soğuyan kızılcık suyunu yayvan bir cam ya da porselen kaba koyun, derin dondurucuya yerleştirin.
İki saat sonra donmaya başlayan kızılcık suyunu bir çatay yardımıyla iyice karıştırın. Bu işlemi birkaç defa tekrarlayın. Sonuçta kristalleşmiş bir görünüm elde edeceksiniz. İşte o zaman granitanız hazır olmuş demektir.
Servis bardağını bir kat granita, bir kat vanilyalı dondurma ekleyerek hazırlayın. İsterseniz nane yaprağı ya da taze böğüntlen gibi meyvelerle süsleyin.
Servisten 10-15 dakika önce hazırlarsanız kaşık yerine, geniş bir pipetle servis edin.
Dikkat edelim!
Granitayı aynı yöntemle başka meyvelerlede hazırlayabilirsiniz.
Çok soğuk değil de, biraz bekletip servis ederseniz daha lezzetli olur.
Yaz ya da kış her mevsimde rahatça tercih edilebilecek hafif bir tatlı.
Meyve sevmeyen çocuklar için çok uygun.

GRANİTA Dİ LİMONE (LİMONLU SU DONDURMASI)
İsviçre
MALZEME:Su 2.5 bardakToz şeker 100 gr. (yarım bardak)Limon (İri) 4 adet
YAPILIŞI:Buzdolabını en soğuk dereceye ayarlayın. Suyu, şekeri ve incecik soyulmuş 2 limonun kabuklarını bir kaba koyun. Şeker eriyinceye kadar karıştırarak kaynatın. Şeker eridikten sonra 5 dakika kadar kaynatın. Ateşten indirin ve biraz soğutun. Dört limonun suyunu katın. Karışımı derin olmayan bir kaba süzün ve macun kıvamına gelinceye kadar dondurun. Dondurma süresinde yenemeyecek kadar sertleşmemesi için 2 veya 3 kez karıştırın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder