11 Ağustos 2011 Perşembe

Kar helvası

İyice dövülmüş kar bardak içine koyulur ve içine pekmez dökülür. karsanbaç tan farkı sadece tarsus da degil degişik anadolu vilayetlerinde de bulunmasıdır. fethiye bunlara bir örnektir.

Özellikle orta yaşın üstündekiler, "Bizim zamanımızda ne buzdolabı, ne benzerleri vardı. Hayvanların üzerinde kar helvası satılırdı. Kar helvasının üzerine vişne, karadut gibi meyvelerin suyu karıştırılırdı. Bu da ayrı bir tat verirdi." diye konuştular.
Türk kültüründe...

Kar-buz dondurma

Hayir yapacak kisilerden bazilari, Cuma günü kazanlar içerisinde karli su veya karli serbet yaparak cemaate ikramda bulunurdu. Ramazanin yaz aylarina geldigi zamanlarda, bu hayir, aksam erkeklerin iftarlarini yaptigi mahalle mescitlerine karli su, serbet göndererek de yapilir veya teravihe gelenlere, teravihten çikanlara hayredilirdi Kar Helvası, rendelenmiş buz veya temiz karın üzerine tatlı bir şurup ekilerek hazırlanan bir tatlıdır. Türkiye'nin güney illerinde rastlanan bir tatlıdır.
Hazırlanması

Kar Helvası, kar ve meyve şurubu ile yapılır. Buz büyük bir kalıptan traşlanarak elde edilebileceği gibi, temiz karlar da toplanabilir. Nazilli gibi kimi yörelerde belediye tarafından 40-50 kg.lık kar kalıpları satılmaktadır.

Genelde seyyar satıcılar tarafından yaz günlerinde sokak aralarında ve parklarda satılan bu serinletici ve tatlı içecek bir bardak ya da kâsenin tamamen kar ile doldurulması ve üzerine meyve şurubu (çoğunlukla vişne veya kızılcık) ya da üzüm pekmezi döküldükten sonra iyice çalkalanması ve karıştırılmasıyla yapılır.
Benzer içecekler

Türkiye'nin güney yörelerinde tüketilen Bici bici ve Karsambaç hazırlanış ve içerik olarak oldukça benzer tatlardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder