10 Ağustos 2011 Çarşamba

sorbeler

sorbeler
Sorbe yumurta ve süt olmadan, sadece meyve suyu ve meyve püresiyle yapılan soğuk tatlıların adıdır… Dondurmadan çok daha hafif ve bence kesinlikle çok daha lezzetlidir. İyi yapan yeri bulmak zordur ama bulunca kapısından ayrılmamak gerekir.

SORBE
İlk kez Çinlilerin keşfettiği sorbe, sıcak yaz günlerinin ideal serinletici lezzetidir. Ana malzemesini meyva ve meyva suyunun oluşturduğu sorbeler hafif bir yaz tatlısı olarak küçük büyük herkes tarafından sevilerek tüketilir.
Sıcak yaz günlerine özgü bir lezzet olan sorbe, ilk anda dondurma gibi algılansa da, onu dondurmadan ayıran birçok özelliğe sahiptir. Sorbenin yapısında dondurmada olduğu gibi süt ürünleri ve yumurta bulunmaz. Ana malzemesini meyva suyu veya meyva püresi oluşturur. Bu ana malzemeye şeker ve suyla hazırlanan bir şurup eklenir. Lezzetinde çeşitlilik yaratmak için, şurup yerine şampanya, likör veya meyva çayı da kullanılabilir. Bu nedenle sorbeler dondurmaya oranla daha gevşek bir yapıda olup, buzlu kristalize bir dokudadır. Sorbe hazırlanıp buzlukta donmaya bırakıldıktan sonra hafifçe çırpılabilir.
Sorbenin tarihçesi
Sorbelerin tarihi araştırıldığında, ilk kez meyva, bal ve kardan yapıldığı ve yemek sonrası tatlı yerine yendiği görülür, geçmişi de dondurmadan daha eskilere dayanır. Sorbeyi ilk kez Çinliler hazırlamış, Perslere ve Araplara öğretmişlerdir. Araplarla yoğun ilişki içinde olan İtalyanlar aracılığıyla da tüm Avrupa ya yayılmıştır. Sorbe sözcüğünün kökeni, tatlı içki anlamına gelen Türkçe “şerbet”, Arapça “şarap”tan gelir. Günümüzde yemek üstüne veya yemekler arasında alınan serinletici, klasik bir tattır. Bunun yanı sıra içine alkol katıldığında davetlerin şık bir ikramı haline gelir.
Sunumu
Sorbeler genellikle kup olarak veya yüksek ayaklı kadehler içinde, bazen üzerine, sorbenin yapımında kullanılan meyvanın aromasıyla uyumlu bir likör gezdirilerek servis edilir. Servis sırasında dikkat edilecek en önemli nokta, kullanılan servis kabının da soğutulmuş olmasıdır. Dondurulmaya bırakılmadan önce sorbe kabının dibine üzüm, fıstık veya fındık gibi kuru yemişler de konabilir.


LİMONLU SORBE
Malzemeler:
*2.5 bardak su*1-2 limon kabuğu rendesi*1 bardak pudra şekeri*1 bardaktan az limon suyu*1 yumurta beyazı
HazırlanışıSu, pudra şekeri ve limon kabuğu rendesini şeker eriyene kadar karıştırın. Üzeri açık olarak 5 dakika kadar kaynatın. Sos kalınlaşınca başka bir kaba alarak oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Limon suyunu ilave edin. 3 saat buzlukta dondurun. Yumurta akını ekleyerek blenderden geçirin. Tekrar buzlukta 3 saat bekletin. Çıkınca oyulmuş limon kabuklarının içine koyup servis yapabilirsiniz.Özellikle yaz mevsiminde harika olur…


naneli-limli-sorbe
Bu sorbeyi almanca bloglardaki Blog-Event için yapmıştım. İlk denememdi ve sonuçtan pek ümitli değildim açıkçası. Fotoğrafını çekerken çok zorlandım. Sorbe halojen lambaların altında hemen eriyiverdi ve planladığım süslemeyi yapmaya zaman kalmadı. Ben de üzerine nane yaprağını koyup hemen fotoğrafını çekiverdim.

Ben lim (misket limonu da diyorlarmış bazı bölgelerde, turunçgilin resmi burada) kullanmıştım. Ama limon suyuyla da çok güzel olacağını tahmin ediyorum. Yapımı çok kolay. Bekleme süreleri dışında pek uğraştıran ve oyalayan bir tarif değil.

Denemek isteyenler için tadı: Naneli, biraz ıtırlı, ekşimsi ve hafif şekerli.

2 kişilik

- bir avuç taze nane yaprağı
- 200 ml. su
- 80 gr. şeker (şekeri azaltabilirsiniz)
- 100 ml. misket limonu suyu veya limon suyu ( 2 adet meyve)

1- Nane yapraklarını minik minik parçalayın. Su ve şekeri 2 dakika kadar kaynatın. Şerbet biraz soğuduktan sonra nane yapraklarının üzerine dökün. Mikserle naneler iyice parçalanana kadar çırpın. Blender’dan da geçirebilirsiniz. 3 saat buzdolabında soğutun.
2- Limonları sıkın ve suyunu naneli şerbetin üzerine dökün. Biraz karıştırıp, ince bir süzgeçten geçirin.
3- Süzülen şerbeti uygun bir kap içinde, ağzı açık olarak buzluğa kaldırın. 2 saat sonra çatalla veya blender’la karıştırın. Bu işlem buz kristallerinin oluşmasını önlüyormuş. Tekrar buzluğa kaldırıp, sertleşene kadar yaklaşık 4 saat bekletin.

Çabuk tüketmekte fayda var. Hemen eriyen bir şey bu sorbe. Hatta Evcini‘nin buz kâsesinin içinde servis yapabilirsiniz. Ben denemedim ama, olacağını tahmin ediyorum.



Böğürtlenli Sorbe
Böğürtlenli Sorbe içindekiler Malzemeler
2 su bardağından biraz az su250 gr şeker375 gr taze böğürtlen3 yemek kaşığı limonsuyu
Böğürtlenli Sorbe tarifi
Şeker eriyip şurup haline gelene kadar(1 dakika kadar) suyla beraber kaynatın,böğürtlenleri ekleyip 2 dakika daha kaynatın,karışımı mutfak süzgecinde iyice süzün. Bir kaba koyun ve buzlukta 4 saat kadar yarım saate bir karıştırmak sureti ile bekletin

ÇİLEKLİ SORBE
MALZEMELERYarım kilo çilek
1 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı su
1 limon suyu
1 çay kaşığı vanilya
Şekeri, suyu, vanilyayı bir tencereye koyarak, ocağa koyun. Kaynayınca ocağı kısın, kısık ateşte 5 dakika kaynatın ve soğutun. Çilekleri ayıklayın, yıkayın ve rondodan geçirin. Şerbeti ilave edin. Limon suyunu ekleyin ve karıştırın. Bir cam kaba dökün, buzlukta 2 saat bekletin. Dolaptan çıkartıp karıştırın. Arzuya göre krema ile servis yapın.


HİNDİSTAN CEVİZLİ SORBE
Malzemeler1 kg hindistancevizi püresiİki buçuk su bardağı suBir buçuk su bardağı tozşeker200 gram glikozÜzerineRendelenmiş hindistancevizi
HİNDİSTAN CEVİZLİ SORBE TARİFİSu, tozşeker ve glikozu bir tencereye alın. Glikoz eriyene kadar kaynatıp ocaktan alın. Hindistancevizi püresini tencereye aktarın. İyice karıştırıp soğuyana dek bekletin. Karışımı bir kaba aktarıp buzluğa yerleştirin. Donana dek bekletin. Daha sonra çıkarıp mikserle 10 dakika çırpın. Aynı işlemi üç kez tekrarlayın. Sorbeyi dondurma kaşığı ile alarak buzdolabında soğutulmuş kuplara koyun. Hindistancevizi ile süsleyerek servis yapın. Hindistancevizi püresini taze hindistancevizini blenderden geçirerek hazırlayabilirsiniz.

YEŞİL ELMALI SORBE
Malzemeler1 kg yeşil elma püresi1 adet limonun suyu2,5 su bardağı su2,5 su bardağı tozşeker500 gram glikozSüslemek içinDilimlenmiş yeşil elma ve kivi
YEŞİL ELMALI SORBE TARİFİElma püresi ve limon suyunu bir kaba alıp iyice karıştırın. Su, tozşeker ve glikozu bir tencereye alıp ocağa oturtun. Glikoz eriyene kadar kaynatın. Ocaktan alıp elma püreli karışımı ilave edin ve iyice karıştırın. Soğuduktan sonra uygun bir kaba aktarıp buzluğa koyun. Donduktan sonra çıkarın ve mikserle 10 dakika çırpın. İşlemi üç kez tekrarlayın. Sorbeyi buzdolabında soğutulmuş kuplara koyup çok ince dilimlenmiş yeşil elma ve kivi ile süsleyerek servis yapın.

KARPUZ SORBE TARİFİ
Malzemeler2 kg karpuzYarım limonun suyu1 su bardağı pudraşekeriSüslemek içinNane yaprağıKARPUZ SORBE TARİFİKarpuzun çekirdeklerini çıkarıp dilimleyin. Limon suyu ve pudraşekeri ile birlikte blenderden geçirin. Orta büyüklükte bir cam kabın içine alın. Donması için buzlukta bekletin. Servis yapmadan 10 dakika önce buzluktan çıkarın. Kabı ters çevirip, servis tabağına sorbeyi çıkarın. Nane yapraklarıyla süsleyip, servis yapın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder