11 Ağustos 2011 Perşembe

kar pekmezi



Denizli'nin Çal İlçesi Ziraat Odası Başkanı Ömer Ayhancı, son günlerde artan soğukların pekmez satışlarını artırdığını belirterek, "Kusursuz soğuk beyazla insanın içini ısıtan pekmezin buluşmasının tadına bakmak için insanlar pekmezcilere koşuyor" dedi.

Son günlerde yurt genelinde etkili olan kar yağışının "karlı pekmez" yemek isteyenleri pekmezcilere yönlendirdiği ifade eden Ayhancı, kar yağışının yurt genelindeki pekmezcilerin yüzünü güldürdüğünü kaydetti.

Soğuk kış günlerinin vazgeçilmez besin kaynaklarından biri olan pekmezin Türkiye'nin dört bir yanını etkisi altına alan kar yağışının etkisiyle baş tacı haline geldiğini ifade eden Ayhancı, "Gelen yağışlar karlı pekmez geleneğini hatırlattı insanlarımıza. Karı gören pekmezcilere koştu. 1-2 kilo da olsa vatandaşlar karlı pekmezi tatmak için pekmez alıyor. Kusursuz soğuk beyazla insanın içini ısıtan pekmezin buluşmasının tadına bakmak için insanlar pekmezcilere koşuyor" dedi.

Pekmezin hızla kana karışan "acil" enerji sağlayan bir gıda maddesi olduğunu bildiren Ayhancı, şunları söyledi:

"2 yemek kaşığı pekmezde 20 gram, insan vücudu için çok değerli olan 2 miligram demir, 80 miligram kalsiyum ve 58 kilokalori enerji bulunuyor. Pekmez büyüme çağındaki çocuklar, işçiler, sporcular, hamile ve emziren anneler için eşsiz bir gıda maddesi, soğuklarda insanın içini ısıtan bir gıda."

Temiz karlardan pekmezle karıştırılarak yapılan karlı pekmezin kış günlerinde insanları bir araya getirmesi açısından da önemli olduğuna değinen Ayhancı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kış aylarında kar yağdığı zaman komşular bir araya gelir ve sinilere toplanan karlara Çal karası pekmez dökülerek hem sohbet edilir hem birlik beraberlik için o kar pekmezi yenilir. Birçok ilde baharın gelişini kutlanmak için kar pekmezi yenilir. Nemrut Dağı'na tırmanışta, Kars bölgesinde baharın gelişi ile ilgili olarak kar pekmezi yenilmesi meşhurdur."

Ağustos ayında yüzüne sinek konan kişilere "Kışın kar pekmezi yemedin mi?" diye sorulduğunu dile getiren Ayhancı, "Kar pekmezi yiyin, yazın sineğinden kurtulun" dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder