10 Ağustos 2011 Çarşamba

ŞEFTALİLİ SORBE



Seftali-YE sayesinde bol seftalili bir ay gecirdik. Evimizden seftali hic eksik olmadi diyecektim ama ben seftalili tatli yapmak icin mutfaga girdigim zamanlar disinda evde hep seftali vardi demek sanirim daha dogru olacak. Boyle yanlis zamanlamalarla ve bol seftali tuketerek 14 Agustos Pazar gunune kadar geldik. Artik benim kafamda ne yapacagim fikri olusmustu ama bu sefer de zaman azligina kurban oldu seftali dondurmali kumbet pasta projem. Zeynep'le beraber ilk asamasini gerceklestirip buzluga kaldirdiysak da son halini yarina kadar resimlememiz imkansiz gorunuyor su anda. Onun icin bugunku seftalili tarifimiz bir Sorbe olacak. Aslinda Turkcede buna karsilik gelen kelimeyi bilmedigim icin Sorbe diyorum. Icine sut ve sut urunleri girmeyen, sadece meyva puresi ve serbetten olusan dondurulmus tatlilara Sorbet diyorlar burada. Biz meyvanin tadini ve rengini daha cok tasidigi icin dondurma yerine Sorbe yapmayi tercih ettik. Sunumda da artan seftali puresini ve derin dondurucumuzdan asla eksik olmayan ahududulu tatli sosunu kullandik. Seftaliye badem de cok yakisiyor. Tatlimizi uzerine biraz firinlanmis file badem serpip basina badem aromali kremadan bir sapka takarak susledik ve fotograf cekimine hazirladik. Tabii biz herseyi tamam edip, resimlerini cekinceye kadar yakici Agustos sicagina dayanamayip erimeye baslamisti bile...

Sorbemizi biz dondurma makinemizde yaptik ama makine kullanilmayacaksa dondururken birkac defa karistirarak da ayni sonucu elde etmek mumkun. Gelelim tarifimize....
  • 700 gm olgun seftali
  • 1/4 bardak portakal suyu
  • 2 cay kasigi limon suyu
  • 1/2 bardak seker
  • 1/2 bardak su
  • Suslemek icin seftali ve/veya ahududu puresi, file badem, krem santi
1/2 bardak seker ve 1/2 bardak suyu ufak bir sahana koyup orta ateste karistirarak kaynama noktasina getirin. Altini kisip 5 dakika kadar hafif hafif kaynatin. Atesten alip oda sicakligina gelinceye kadar sogumaga birakin.

Surup sogurken seftalilerinizi soyup, cekirdeklerini cikarin. Dilimleyip, portakal suyu ve limon suyu ile beraber mutfak robotunuzda cekip pure haline getirin. Bu islem sonunda yaklasik 2 1/2 bardak kadar pureniz olmali.

Sogumus surubu ve seftali puresini karistirip uygun buyuklukte bir kaba alin. Uzerini ortup derin dondurucuya kaldirin. En az 3 saat dondurun. Buyuk buz kristallerinin olusmasini onlemek icin bu sure icinde bir kac defa karistirin. Sorbe dondurma makinesinde de hazirlanabiliyor. Farkli makinelerin farkli kullanim bicimleri oldugundan bu konuda sadece surup ve seftali puresi karisimini makinenizin kullanim kilavuzuna uygun sekilde dondurmanizi soyleyebilecegiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder