11 Ağustos 2011 Perşembe

GRANİTA NEDİR



granitalar
Yaz sıcağına serin çözüm GRANITA = su dondurması?

Sicilya’nın en önemli lezzetlerinden biri olan granita, suyun dondurulup buz haline getirilmesiyle hazırlanıyor. Yapılışı açısından sorbe ve karsambaçla benzerlik gösteren granita özellikle karadut, karpuz, şeftali, çilek, vişne ve kayısı gibi leziz yaz meyveleriyle hazırlanınca tadına doyum olmuyor
Sıcaklık ve nem, termometrenin derecesini her gün biraz daha yükseltirken, serinletecek bir şeyler bulmak gerek. İstanbul’dan aldığım haberlere göre sıcak gerçek anlamda bayıltıcıymış. Alaçatı’da da sıcaklık son safhada, fakat en azından akşamları hoş bir esinti, ferahlatan bir hava var. Böyle sıcak havalarda soğuk tatlılar (ki bunların başında dondurma gelir) pek bir hoş olsa da benim tercihim nispeten daha az şekerli ve meyveli lezzetlerden yana. İşte bugün size bahsedeceğim granita tam anlamıyla böyle bir lezzet. Az şekerli, buz gibi, ferahlatan bir tat...
Çinliler’in uzun zaman önce yiyecekleri dondurup sonra da kırarak tüketmesi aslında tüm dondurma ürünlerinin çıkış noktasını oluşturuyor. M.S. 600’lü yıllarda Çin’den kıtalar arasına hızla yayılan buzlu yiyecekler şaraplarla tatlandırılıp, işin içine bal ve meyveler de girince bugünün sorbe, granita ve dondurmalarının teker teker ortaya çıktığını görüyoruz.
YAPIMI ÇOK BASİT
Kökleri 17’nci yüzyıla dayanan granita’nın İspanyol mu, İtalyan mı yazılı kaynaklarda çok net olmasa da, bugün Sicilya’nın en önemli lezzetlerinden biri. Yapımı ise oldukça basit... Granita suyun dondurularak buz granürleri haline getirilmesiyle hazırlanıyor. Aslında bu yöntem sorbe ve karsambaç yapımıyla oldukça benzerlik taşıyor. Birinde aromatik malzemeler buz halindeyken, diğerinde ise malzemeler suya karıştırılıp birlikte dondurularak hazırlanıyor.
SORBEYE BENZİYOR
Karsambaç yapımında kullanılan aromatik malzeme kırılmış, ufalanmış buzlara karıştırılıyor. Osmanlı döneminden miras kalan, tanıdık bir lezzet karsambaç. Hatta o dönem karsambaç kış aylarından yaz için derin kuyulara saklanan karlara eklenen ezilmiş meyve, süt ve sahleplerle hazırlanmaktaydı.
Sorbe ise mantık olarak granita’ya daha yakın. Sadece son aşamada sorbenin buz granülleri daha ince, daha pürüzsüz oluyor ve su oranı granita’ya göre daha fazla. Granitanın ise su oranı meyve püresi veya meyve suyu oranına göre çok az, granülleri daha yoğun.
ORİJİNALİ KAHVEYLE YAPILIR
Granita’nın orijinali kahveyle yapılıyor. Ancak yapımının kolaylığı ve tatlılara uyumu nedeniyle meyveli çeşitlerine de sıkça rastlayabilirsiniz. Şimdilerde su oranı yüksek meyve bulunmak kolay olduğundan bu örnekleri arttırabilirsiniz. Özellikle karadut, karpuz, şeftali, çilek, vişne ve kayısıyla hazırlayacağınız granitaların lezzeti doyumsuz olacaktır. Bunun için kullanmak istediğiniz meyveyi bolca yıkayıp biraz şekerle blender’dan geçirin ve bu malzemeyi dörtte biri kadar suyun içinde karıştırın. Arzu ederseniz içine limon kabuğu, limon suyu, yeşil limon, satsuma (bir tür mandalina) veya portakal kabuğu ekleyerek lezzeti arttırın.
Şimdi gelelim yapımına... Hazırlanan meyve püreli suyu derin bir kaba koyup derin dondurucuya kaldırıyoruz. Yarım saatte bir çatalla ezip buzu granüllü hale getirterek donmasını sağlıyoruz. Yapımındaki tek püf noktası bu buz granüllerinin kar kıvamında olması. Granita, bu buzlu dokusuyla sıcak günlerde ilaç gibi gelecek bir serinletici lezzet... Hepinize afiyet olsun!

ve bir granita makinesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder