11 Ağustos 2011 Perşembe

Tarsuslular karsambaç ile serinliyor

MERSİN -Temmuz ayına girilmesiyle birlikte sıcaklıkların 40 dereceye yaklaştığı ve nem oranının yüzde 80'lere ulaştığı Tarsus"ta vatandaşlar sıcaktan kurtulmak için, üzerine bal, gül şerbeti dökülerek hazırlanan buz gibi karsambacı yiyerek serinlemeye çalışıyorlar.

Toros Dağları'nın yüksek kesimlerinde erimeyen kar örtüsünü özel olarak getirterek Tarsuslu vatandaşlara yaz sıcağında kar keyfi yaşatan Ali Öksüz(32), Yüksek yayla kesimlerinde özel olarak getirttiğimiz kilolarca karı tek kişilik kâselerdeki karın üzerine şurup, pekmez veya bal, vişne, portakal, çilek, gül şerbeti dökülerek hazırlanan karsambacı 1 TL gibi cüzi miktara satıyoruz. Vatandaş serinlemek için her çareye başvurmaya hazır. Bizlerde vatandaşı serinletmek için uğraşlar sonucu özenle hazırladığımız buz gibi karsambacı satarak hem vatandaşı biraz rahatlatıyoruz hem de kendi aile ekonomimize katkı sağlıyoruz.�edi.

Karsambacın her yönü ile faydalı olduğunu söyleyen Öksüz, Karı Toros Dağlarından taşıyan karcılar çuvalını 30.00 TL"den bizlere getiriyorlar. Tarsus"un yanı sıra Mersin, Adana"daki Karsambaçılara otobüslerle kar gönderiliyor. Ancak bu yıl Ramazan ayinin yaz sezonu içerisinde başlayacak olması nedeniyle erken bitecek olan Karsambaç sezonundan bu isle uğraşan esnafın kar beklentisi az. Ama yine de yaz sıcağında her kese faydası olan bir işle uğraşmamız bizleri huzurlu yapıyor.dedi.

Yakıcı yaz sıcakların etkili olduğu bu dönemde Tarsuslu bazı vatandaşlar ise yaz ortasında kar yemenin zevkli olduğunu ve biraz serinlediklerini vurgulayarak, "Çukurova sıcağında evde otururken nem ve sıcaktan bunalıyoruz. Karsambaç alarak sıcaktan bunaldığımız zaman yiyerek serinliyoruz. Karı pekmez ile karıştırıp böyle yemek hem çok lezzetli hem de vücudu dinç tutuyor.dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder