10 Ağustos 2011 Çarşamba

dondurmalar

10 dakikada çabuk dondurma

Haftasonu yabancı sitelerin birinde bir dondurma tarifi gördüm buzdolapsız ve tuzla yapılıyordu merak edip okuyunca çok beğendim hemen denedim sonuç mükemmel bakkala markete gidip dondurma almaktan daha çabuk bir yöntem üstelik ev yapımı.. hemen tarifi vereyim önceMalzemeler..ben kolay olsun diye 1 bardak ölçüye göre ayarladım siz istediğiniz kadar çoğaltıp azaltın.1 bardak yağlı süt4 kaşık şeker1 çay kaşığı vanilya tozu veya sıvı özü..1 büyük kilitli sağlam torba1 küçük kilitli sağlam torba1 sürahi buz1 bardak kaya tuzuYapılışı...Büyük kilitli torbaya buzun yarısını ve tuzun yarısını koyun hemen çabucak içine küçük kilitli torbayı oturtup küçük poşetin içine süt şeker vanilyayı ekleyin ( bu aşamada istenirse doğranmış meyve , çikolata parçaları yada kakao katılabilir) ağzını sıkıca kapatın bastırıp üzerine kalan buz ve tuzu koyun büyük poşetinde ağzını sıkıca kapayın.Şimdi 10- 15 dakika boyunca elinizde devamlı karıştırın sallayın. en geç 15 dakika sonra poşeti dikkatlice açıp içinden dondurma karışımı olan poşeti çıkartın sağına soluna tuz bulaşmamasını sağlama almak için poşeti soğuk suyun altına tutup yıkayın :) açıp içindeki dondurmayı afiyetle tüketebilirsiniz..Haftasonu ben yaptım çok beğenildi evde yapılan dondurmalar gibi buz kütlesi olmuyor ya da benim gibi çiğ yumurtaya hassasiyeti olanlar için uygun bir tarif, tuz içinde yapıldığı için poşetlerinizi sağlam olanlarından seçin. Fotoğrafı internetten buldum makinam haftasonu azizliği tuttuğu için görüntüleyemedim ama çilekli yapıp tükenmeden fotoğraflayacağım..


1 dakikada çilekli cabuk dondurma

Bu dondurma tarifi çok pratik. Çocukların çok seveceği taze meyveli bol sütlü süslemeye uygun üstelik yemek için hiç beklemiyorsunuz.
Şimdi çilek zamanı her yerde bol ve fiyatı da çok uygun, çileği alıp ayıklayıp yıkayıp süzüp poşetlerle dolapta dondurabilirsiniz bu hali ile kışın da dondurma, milk shake ve güzellik maskeleri için bile kullanabilirsiniz. Çilek donunca çiğ olarak tüketmek için uygun bir mevve değildir ama yukarıdaki tarifler için çok uygun olduğunu söyleyebilirim. Tarife gelince,
1 dakikada çilekli dondurma
1 kase donmuş çilek
1 paket toz krem şanti
1 bardak soğuk süt
Donuk çileği 1 bardak sütü ve toz krem şantiyi parçalayıcıya atın ve 1 dakika boyunca çalıştırın. Dondurmanız hazırdır. Çilekleri daha iri parçalar halinde seviyorsanız önce süt ve krem şantiyi daha sonra meyveleri, içine atın ve parçalama süresini az tutun. Bu dondurma tarifi pek çok meyve için geçerlidir. Afiyet

Muzlu çabuk dondurma

Sıcak yaz günleri tatlı krizleri için harika bir tarif. Bu basit dondurma için size 3-4 adet muz, 2 bardak süt ve iki poşet krem şanti lazım. Dondurma çabucak yapılıyor ama bize muzlar donmuş halde lazım önceden muzları dilimleyip bir tabak ve ya poşette donduruyoruz. Donan muzları robota atıp kum gibi olana kadar parçalıyoruz üzerine toz krem şantiyi ve iki bardak sütü ekleyip bir süre daha çırpıyoruz. Dondurmamız hazır.Hemen bu şekilde tüketebilirsiniz.Bu dondurma oldukça bereketli muz sayını artırıp daha da bereketli hale getirebilirsiniz. Muz parçalarını daha iri kalmasını istiyorsanız krem şantiyi önceden hazırlayıp dolapta bekletip parçalama işleminden sonra muza katabilirsiniz.Muz su bırakmayan bir meyve o yüzden bu karışım koyu kıvamlı bir dondurma için çok ideal tabi ki marifet meyveyi dondurmakta. Çilek böğürtlen şeftali gibi donmuş meyveler de yapılabilir ama su içeriği biraz daha fazla olur. Afiyet olsun..
Not: Evde bu tür dondurma servis ederken mini kaplarınızı ve bardaklarınızı buzdolabında bir süre tutun
Not2: Dondurma fotoğrafı çekmek çok zormuş, reklamcıların şimdi neden patates püresi kullandığını anlayabiliyorum :))

VANİLYALI DONDURMA
Hanımlar yaz geldi, evinizde kendiniz güzel bir dondurma yapabilirsiniz. Yapımı çok basit 4 kişilik bir sade vanilyalı dondurma tarifi veriyoruz. Ölçüleri de gram olarak değil de fincan, bardak ölçüsü kullandık ki oranları doğru kullanın diye.
İşte güzel bir dondurma tarifi:
Malzemeler:
-Bir Çay kaşığı vanilya-Bir çorba kaşığı sahlep-Üç kahve fincanı şeker-İki buçuk su bardağı süt
dondurma tarifi
Hazırlanışı:
İki buçuk su bardağı süt ile, şekerin yarısını bir tencereye alıp, ısıtın. Arta kalan şekeri, sahlep ve vanilyayı iyice karıştırın. Süt kaynamak üzereyken vanilyalı karışımı ekleyin ve yirmi dk kadar kaynatın.Ocaktan indirerek savumaya bırakın. 1 kaba alarak, buzluğa koyun. Donana dek iki saatte bir çıkararak karıştırın. Kıvamınca donduktan sonra ailenize sunabilirisniz. Afiyet olsun.


Ev yapımı dondurma
Sıcak havalarda dondurma ile serinlemek ayrı bir keyif veriyor. Dondurmayı evde kendinizde hazırlayabilirsiniz. En fazla yarım saatlik vaktinizi alır. Üstelik deneyimli olmanız da gerekmiyor.
KAÇ KİŞİLİK: 4 HAZIRLAMA SÜRESİ: 15 dk PİŞME SÜRESİ: 25 dk
Malzemeler:
2 su bardağı süt1 tatlı kaşığı vanilya4 yumurta sarısı1 su bardağı tozşeker200 gr süt kreması
Hazırlanışı:
2 bardak sütü çelik tencereye alın. Vanilyayı ilave edip orta ateşte karıştırın. Kaynamaya başlayınca ateşten alıp 15 dakika dinlendirin.
Sütü tel süzgeçten geçirerek ayrı bir kaba dökün. Sütü boşalttığınız tencereye 4 yumurta sarısı ve tozşekeri alıp el mikseri ile hızlı hızlı çırpın.
Ilık sütü yumurtalı karışıma azar azar dökerek sürekli karıştırın. Tencereyi içi su dolu başka bir kabın içine oturtup (benmari usulü) kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirin. Kaynatmamaya özen gösterin, krema kıvamına gelinceye kadar 10-15 dakika pişirin.Krema, kaşığa yapışmaya başlayınca ayrı bir kaba döküp soğumaya bırakın. Üzerinin kaymak tutmaması ve pürüzsüz bir krema kıvamında olması için arada bir karıştırın.
200 gr süt kremasını ayrı bir kasede hafifçe çırpın. Hazırladığınız soğuk kremaya azar azar dökerek karıştırıp yedirin. Üzerini kapatıp buzlukta donuncaya kadar bekletin. Karışımı derin bir cam kalıba alın ve üzerini alüminyum folyo ile örtün. Buzlukta 20 dakika daha bekletin. Karışım, biraz toparlamaya başladığı zaman buzluktan çıkarıp mikserle birkaç saniye çırpın. Üzerini alüminyum folyo ile örtün. Buzlukta 20 dakika daha bekletin. Tekrar çıkarıp mikserle çırpın. Dondurma kıvamına gelene kadar bu çırpma işlemini tekrarlayın.Hazırladığınız dondurmayı alüminyum saklama kaplarına alıp ağzını sıkıca kapatın ve servis yapıncaya kadar buzlukta bekletin.
Dondurma çeşitleri Dondurmayı her çeşit meyve, kuru yemiş ve fıstık ile hazırlayabilirsiniz. Verdiğimiz vanilyalı tarife dilediğiniz malzemeyi ilave ederek değişik lezzette dondurmalar elde edebilirsiniz. İlave edeceğiniz malzeme miktarını damak zevkinize göre artırıp azaltabilirsiniz.
Fındıklı dondurma
3 çorba kaşığı ince çekilmiş fındık ve 2 çorba kaşığı süt kremasını mikserle çırpın, krema kıvamındaki vanilyalı dondurmaya ekleyin.
Kahveli dondurma
Birkaç çorba kaşığı neskafeyi ılık suda eritip krema kıvamındaki vanilyalı dondurmaya ilave edip iyice karıştırın.

Çikolatalı dondurma
2-3 çorba kaşığı kakaoyu topaklanmaması için tel süzgeçten eleyerek sıcak kremaya ekleyin ve iyice karıştırın.


Şık bir sunum için
Dondurmayı servis yapmadan 10 dakika önce buzluktan çıkarıp hafifçe yumuşamasını bekleyin. Dondurma kaşığını soğuk suya batırıp çıkarın ve dondurmayı kuplara paylaştırın. Meyvelerle ve nane yapraklarıyla süsleyip hemen servis yapın.


Kahramanmaraş Dondurmasının Özgün Yapımı
Evde odun ocaklarında kalaylı bakır bir kazanda ısıtılan süzülmüş ılık süte şeker salep karışımı -önce bir miktar şekerle karıştırılmış salep, daha sonra da şekerin geri kalan kısmı- ilave edilir. Karışım (10 kg süt, 2.7 kg şeker, 0.06 kg salep) sürekli özel tahta kaşıklarla savrularak yaklaşık 25 dk. kaşıktan damlayan karışım sününceye kadar, pişirilir ve çeşme suyu altında soğutulur. Dükkânda karışım, bir küleğin (dut ağacından yapılmış fıçı) içindeki kara yerleştirilmiş, tulumbaya (silindir şeklinde kalaylı bakır kovaya) aktarılır; tulumba, kapağından elle çevrilerek, içindeki karışımın kısmen donmasını sağlanır ve çelikten yapılmış bir dondurma kaşığıyla (cip amortisöründen yapılmış, 67 cm uzunluğunda) da en az 20 dk. dövülerek işlenir; diğer bir anlatımla, dondurmaya dönüştürülür. Yapım sırasında tulumba ile külek arasındaki kara tuz serpilir, kar bastırılarak sıkıştırılır. Böylece suda çözünen tuz -endotermik (ısıalan) olduğundan ve tuz suyun donma noktasını düşürdüğünden- karışımı içeren kovanın, erimiş su/kar karışımıyla soğutma etkinliğini artırır. Diğer bir anlatımla soğutma/dondurma işlemi sırasında, tuz/kar karışımının erimesiyle açığa çıkan soğukluk karışımın kısmen donmasına ve soğuk kalmasına yardımcı olur; eriyen karın suyu da külekteki musluktan boşaltılır; tulumba ile külek arasına tekrar kar/buz konarak tulumba 45–60 dk. çevrilir.

Modern soğutma sistemlerinin inkişafından önce dondurma, özel vesileler için ayrılmış lüks bir madde idi. Dondurma yapımı hayli yorucu bir işti. Kış boyunca göllerden ve havuzlardan ticari olarak kesilmiş buzlar, yerin altıdaki mağaralarda veya özel olarak yapılmış ağaç buz evlerde büyük kitleler halinde ve saman gibi saplarla izole edilmiş olarak depo edilirdi. Elle yapma dondurma, sıkıştırılmış buz ve tuzla etrafı sıkıştırılmış büyük bir kabda yapılırdı. Bastırılmış buz ve tuz karışımı ile böylece dondurma olacak içeriğin derecesi düşürülürdü. Dondurma miktarına göre farklı ebatta ağaçtan yapılmış fıçıların ortasına dondurma yapılacak karışımı koyduğumuz ekseriya bakırdan yapıldıktan sonra kalaylanmış silindir şeklindeki kap yerleştirilirdi. Bu kapla ağaç fıçı arasındaki boşluğa da kar veya ufalanmış buz kitleleri aralarına kaya tuzu parçaları serpiştirilerek doldurulurdu. İyi bir soğutma sağlamak için 5kg ufalanmış buza karşılık ½ kg tuz kullanılırdı. Süt, şeker ve salep karışımının pişirilmiş ve hava sıcaklığına kadar soğutulmuş kitlesi bu kabın içine dökülür ve kapağı kapatılırdı. Bundan sonrası el gücü ile bir sağa, bir sola hareket ettirilerek devam edilirdi. Zaman zaman kapak açılarak kenardan içeriye doğru kitle karıştırılır, hem havanın içeriye girmesi sağlanarak dondurma kıvamı alması sağlanır, hem iç taraftaki kısmının kenardaki ile yer değiştirmesi temin edilirdi. Eskiden dondurma evlerde bu şekilde yapılırdı. Dondurmacılar da evlere bu şekilde servis yapardı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder